Pikku palatsin asukkaat

Bangkok 2009

Globetrotter on reitittänyt matkani siten, että pääsen välilaskulla tapaamaan sisartani muutamaksi päiväksi. Perhe asuu käsittämättömän upeassa, jollekin kuninkaalliselle serkulle aikoinaan rakennetussa huvilassa keskellä kaupunkia, mutta vankkojen muurien takana. Pihassa on lootuksia kukkiva kalalammikko. Avarien huoneiden valkeilla seinillä vaeltelee pari koreaa gekkoa. Naiskaryatidit kannattelevat jykevää baaripöytää. Niiden lomassa juoksentelee kaksi vilkasta mäyräkoiraa, Rico ja Paco.

Rico ja Paco ja kyytiä saaneet tohvelit sisaren city-puutarhassa.

Rico ja Paco ja kyytiä saaneet tohvelit sisaren city-puutarhassa.

Sisaren mies tekee täällä Finnairille töitä ja joutuu siinä ohessa setvimään suomalaisten edesottamuksia. Yhtä on juuri ammuttu olkapäähän, toista reiteen. Suomalainen äiti on ollut uimarannalla kuvaamassa kamerallaan. Kun laite on yritetty riistää käsistä, hän ei ole suostunut luopumaan siitä vaan ottanut sen sijaan luodin vatsaansa. Poika on rynnännyt hätiin ja saanut toisen luodin hartiaan. Lankoni yrittää saada heidät tänä iltana ulos maasta. Ollessaan lähdössä takaisin töihin hän kertoo vielä lisäksi, että eräs 24-vuotias neiti Himanen on jäänyt samana päivänä kiinni viidestätoista grammasta heroiinia ja joutunee muutamaksi vuodeksi linnaan.

– Singaporessa hänet olisi todennäköisesti ammuttu siitä hyvästä, lanko toteaa. – Ovat ampuneet monta viime kuukausina.

Sisareni näyttää käyttävän päivänsä keskittyen omistamaan ja suunnittelemaan, mitä ostaa ja ketä palkkaa. On otettava autonkuljettaja puutarhurin, keittäjän ja puolipäiväapulaisen rinnalle, vaikka puutarhuri ja keittäjä ovatkin kalliita ja varastavat. ”Kaikkea häviää koko ajan. Entinen keittäjä on varastanut viime töikseen kolme sänkypeittoa, kun häntä ei ole enää tarvittu.” Hänen nimittäin oli pitänyt mennä päivittäin kotiin lastensa luo jo kuudelta, eikä master halua syödä vielä niin aikaisin.

Saan sisareltani myös ohjeet liikkua kaupungilla.

– Pidä iltaisin mahdollisimman vähän rahaa mukana ja anna ne heti, jos kysytään. Äläkä ainakaan kutsu poliisia, ne vievät loputkin.

Käymme iltapäivällä sisarusten kesken joka tapauksessa uimassa satamapoliisien klubilla ja saamme seurapiirirouville varatun kohtelun. Poliisit naureskelevat hyväntahtoisina koko hammasriveillään baarin terassilta. Paluumatka tekee tyhjäksi uinnin virkistävän vaikutuksen. Langon autosta on ilmastointijärjestelmä rikki. Olen ensimmäistä kertaa kyydissä, jossa todella voisi paistaa kananmunan takaikkunalla.

Maalaismaisema

Matkaamme myös maaseutukierrokselle samassa mikronlämpimässä autossa. Sen ikkunoista vilahtelee riisipeltoja ja ihmisiä kaivamassa liejua käsin ja lapioin. Banaanitarhoja ja katkarapuviljelmiä on riisikenttien lomassa. Silmään osuu siellä täällä kultakoristeinen, siro temppeli. Joissakin niistä on tehtaanpiippu ruumiiden polttoa varten. Koulut on kaikki koottu yhdelle tienpätkälle, siisteinä ja järjestyksessä, yksi toisensa perään. Joki näyttää olevan valtasuoni, jonka varrelle kaikki kululle pääsevät ovat tänään kokoontuneet. Siellä pestään, kalastetaan ja ravustetaan. Useimmilla laitureilla on valtava kalastushaavi, joka on kiinnitetty tikkaisiin kuin kiikkulautaan. Kun kalastaja nousee tikkaiden päähän vastapainoksi, jättiläishaavi keinahtaa ylös vedestä ja saalis jää vellomaan sen pohjalle. Talot ovat tikkujalkojen varassa, ne on rakennettu bambusta, oljesta tai petsatusta laudasta, jotkut ruostuneesta aaltopellistä.

Avoautoja suhahtelee ohitsemme. Ne ovat Datsuneita, joihin on tehty avolava ja sille katos. Katokseen on kiinnitetty penkit, joiden selkänoja on taivutettu ulos autosta niin, että väkeä mahtuu istumaan polvet yhdessä vastakkain, jos ovat paikallista kokoa. Autot on koristeltu peltikultauksin tai pornokuvin, valikoimaa on laidasta laitaan. Pelti kolisee aika ajoin vasemmanpuoleisessa liikenteessä. Ajamme takaisin kaupunkiin, mikä tarkoittaa katutöitä, seksikauppoja, hieromalaitoksia räikeine, vilkkuvine neonvaloineen. Rytmi on hektinen, mutta kaduilla on ainakin näennäisen rauhallista.

Thai tarkoittaa vapautta ja itsenäisyyttä. Kuningaskunta Thaimaa on silti yhä edelleen etsimässä niitä. Meneillään on pieni suvanto vallankaappausten välimaastossa. Täälläkin on kukistettu verisesti opiskelijamielenosoitukset edellisen vuosikymmenen lopulla. Valtaan eli pääministeriksi on päässyt sotavoimien kenraali, joka on kuitenkin luvannut demokraattiset vaalit ja vakuuttaa suuntautuvansa siviilihallinnon lujittamiseen.

Flash back

Nyt, kun kirjoitan tätä, törmään viikonvaihteen Ilta-Sanomien keskiaukeamilla juttuun, joka kertoo Eeva-Liisasta, joka on haastatteluun ilmaantuessaan 52-vuotias tyylikkäästi pukeutunut Glory Backman. Ja kuinka ollakaan, juuri Glory on 24-vuotiaana neiti Himasena jäänyt Thaimaassa kiinni 15 gramman heroiinierän salakuljetuksesta.

– Tuomioni oli lopulta 33 vuotta ja kuusi kuukautta.

Hän kertoo lehdelle joutuneensa Lard Yaoon 1 800 hengen naisvankilaan, jossa on selviytynyt uskoontulon voimalla kaksi vuotta ja yhdeksän kuukautta, minkä jälkeen kuningas on armahtanut hänet. Hän on tehnyt uskollaan menestyksekkään bisneksen Turun Cityseurakunnasta Global Power Evangelistoihin. Ensi syksynä hän esiintyy Aasiassa 20 000 jäsenen seurakunnassa. Mitäpä tähän sanoisi, ehkä klassikon: niin pieni on maailma, tai toisen: ympäri käydään ja yhteen tullaan.

Karachi

Edessä on viimeinen välilasku ennen Eurooppaa.

– Ashyy, ashyy, shii-i, kiljaisee korealainen tanssija aina aloittaessaan soolon – kuin kolme perusteellista aivastusta. Ketään ei naurata. Nyt efekti kuuluu asiaan.

Karachin yläpuolella minä saan perusteellisen nuhan. Kone laskeutuu tankkaamaan. Kuiva ja kylmä ilma puhaltaa tuulettimista voimalla ja tekee lopun Bangkokin pehmeästä lämmöstä. Toinen silmä vuotaa tauotta ja korviin tunkeutuu rautapiikit. Aivastelen korealaistanssijoita kuuluvammin ja katson näkevällä silmälläni matalalla lentävän koneen alla leviävää kamaraa. Selvimmin erottuvat sähkölamppurivein koristellut temppelit.

Ketään ei ole vastassa Helsinki-Vantaalla.